Het auto ongeluk

Scroll this

Sterk onder invloed en verveeld zwerven Jeffrey en ik rond op Stratumseind. Opzoek naar vermaak, plezier en vertier om deze zaterdagavond door te komen. Blijdschap vult mijn dronken lichaam wanneer ik de deuren van het Tuchthuis geopend zie.  ‘’Jeff, jeff, het Tuchthuis is open!’’ zeg ik terwijl mijn vuisten op zijn schouderbladen slaan. Het Tuchthuis is een van de weinige plekken waar ze niet de plat gedraaide nummers draaien zoals Ik wil seks met die kalen of de andere volksliederen van de beruchte en eentonige Eindhovense feestcafe’s.

‘’Kom’’ zegt Jeffrey terwijl hij zijn eerste stap in het Tuchthuis heeft gezet. In het eerste oog opzicht ziet het eruit dat wij een van de weinige dronkenmalloten zijn die het Tuchthuis kunnen waarderen want het is erg rustig. Er staan een man en een vrouw bij de bar in het eerste gedeelte van de kroeg. De man valt in de categorie hipster, met zijn denim jack, lange baard en zijn skinnyjeans staat hij een speciaal biertje te drinken aan de bar. Stereotyperender kan het niet denk ik. De vrouw die langs hem staat heeft een alternatief uiterlijk maar niet zo zeer hipster. Mijn oren worden gestreeld door een house nummer met disco achtige elementen terwijl de vocals I’m hungry for the power door de zaal galmen.  Na een vluchtige begroeting te hebben ontvangen van de onder getatoeëerde barvrouw bestellen we twee biertjes. ‘’Mag ik even jullie ID zien?’’ vraagt ze met een serieuze toon. ‘’Meen je die?’’ antwoord Jeffrey met een verbaasde toon terwijl hij zijn ID uit zijn portemonnee graait. ‘’Komt zeker omdat wij niet zo’n baard hebben’’ zeg ik tegen de barvrouw terwijl ik een knikje geef naar de hipster. Het charmante gezicht van de onder getatoeëerde barvrouw blijft neutraal. Mijn grap wordt niet zeer gewaardeerd door de barvrouw, teleurgesteld geef ik mijn verouderde ID (met een foto waarop mijn dertienjarige koppie vol glorie shined). De barvrouw moet twee maal haar blauwe kijkers op mijn jonge gezichtje werpen voordat ze inziet dat ik geen identiteitsfraude pleeg.

De lieftallige barvrouw schenkt twee glazen vol met Heineken bier (of afwaswater, zoals het bekend staat bij mijn compagnons), vol blijdschap gaan we met onze nieuwe lading alcohol bij een tafeltje zitten. Het is rustig in het Tuchthuis dus dansen op duistere techno zal vanavond er niet in zitten maar we kunnen er altijd nog rustig van genieten. Ik neem plaats op een bank tegen de muur en Jeffrey besluit om tegenover mij te zitten. Romantisch danst er een klein vlammetje tussen ons twee terwijl we de avond plannen zitten te formuleren (Nohomo). ‘’We kunnen nog een kijkje nemen in de Arcade vanavond’’ stelt Jeffrey voor. ‘’Maar het is hip-hop avond daar’’ antwoord ik. Teleurgesteld keren wij weer terug naar het punt om een plan te vormen. Een nipje bier betreedt mijn al sterk door alcohol beïnvloede lichaam. Een zachte klinkende ‘’Aaah’’ verlaat mijn keel, waar een koud biertje wel niet goed voor is, ondertussen is de uitdagende blik Jeffreys ogen in gekropen. Dezelfde blik toen we op ontdekkingsreis gingen in het verlaten klokgebouw, of toen we de hoogte ingingen door een hijskraan te beklimmen. Een ding is zeker, hij heeft een plan.

De woorden ‘’Bob, kijk achter je’’ laat Jeffrey met een sluwe stem uit zijn mond rollen. Nieuwsgierig draai ik me om maar tot mijn teleurstelling zie ik een muur met enkele foto’s op de rand van de bank. ‘’Wat moet ik zien?’’ vraag ik Jeffrey. ‘’Die foto’s! Kom we nemen er een mee.’’ De alcohol heeft op dit moment het klein beetje verantwoordelijk in onze jonge breintjes weggevaagd. Enthousiast en half fluisterend zeg ik ‘’Ja’’! tegen Jeffrey. Voordat ik het door had zit Jeffrey langs mij, met beide ogen gericht op de barvrouw pak ik het lijstje van de rand. ‘’Fuck, ik krijg het lijstje niet open’’ fluister ik naar Jeffrey terwijl mijn hartslag voelt alsof ik elk moment naar de gevangenis kan gaan. ‘’Geef hier’’ fluistert hij terug. Jeffreys handen pakken het lijstje achter mijn rug vandaag en verstopt het achter zijn ogen rug. ‘’Kan je kijken of er niemand aan komt?’’ zegt hij, wederom in een fluisterende toon. Mijn blik draait weer richting de barvrouw terwijl er een slok bier mijn bezatte kop binnen komt. De hipster draait zich om en kijkt door de zaal en mijn elleboog weet de arm van Jeffrey te raken zonder dat ik mijn ogen hoef te bewegen. Jeffrey laat het lijstje achter zijn rug liggen terwijl hij een slok van zin biertje neemt en richt ook zijn blik richting de bar toe. Op dit moment is ook mijn bloeddruk flink verhoogd van de spanning, het idee dat we elk moment betrapt kunnen worden zal de oorzaak daarvan zijn. De man draait zich weer om en binnen enkele seconde heeft Jeffrey het lijstje in zijn handen en probeert het open te maken achter zijn rug. ‘’Lukt het?’’ vraag ik met een kleine lach verborgen in mijn stem. ‘’Ja, hij is los!’’ zegt hij terwijl zijn ogen nog steeds naar de bar staan gericht. ‘’Ik heb hem. Drink je biertje op en dan gaan we.’’ Het restje bier giet ik in mijn keel terwijl Jeffrey al naar buiten loopt met de foto in zijn zak.

Paranoïde kijk ik rond terwijl ik naar buiten loop. We kunnen zo gepakt worden denk ik terwijl mijn hart nog steeds klopt alsof ik weer op het randje sta om een ravijn in te springen met een touw aan mijn enkel gewikkeld. Als ik eenmaal de deur heb bereikt en een laatste blik naar de barvrouw, de hipster en het alternatieve meisje gooi gaat er een raas van opluchting door me heen en mijn uitgeputte hart weet ook weer rust te vinden. We made it! denk ik blij. Jeffrey zie ik tegenover de kroeg staan, ik haast mezelf naar hem toe om te kijken wat voor buit wij deze avond hebben weten te bemachtigen. ‘’Laat zien’’ zeg ik blij tegen Jeffrey. Hij haalt een opgevouwen foto uit zijn broekzak. De foto wordt in mijn handen gedrukt en terwijl ik het uitpak zie ik al langzaam wat er op de foto staan. ‘’Lugubere foto he’’ zegt Jeffrey terwijl ik naar de foto kijk. Het is een zwart-wit foto waarin twee auto’s die overduidelijk in een ongeluk hebben gehad staan tegen elkaar, beide total loss en eentje met zwarte rook uit de motor. ‘’Waarom zou je hier een foto van willen hebben?’’ komt er uit mijn mond terwijl we onze avond vervolgen en opzoek gaan naar ons volgende avontuur.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.